Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Ανάβει φωτιές το πετρέλαιο στα Φόκλαντ

 
Στα πρόθυρα ενός δεύτερου πολέμου βρίσκονται η Βρετανία και η Αργεντινή, αυτή τη φορά για τον μαύρο χρυσό
Περίπου 30 χρόνια μετά τον πόλεμο των 10 εβδομάδων μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής για τα νησιά Φόκλαντ το 1982, νέα διένεξη έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή αυτή τη φορά το πετρέλαιο.

Η Αργεντινή δεν κρύβει μάλιστα την οργή της για τις αναζητήσεις πετρελαίου και αερίου που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν βρετανικές εταιρείες στη θάλασσα στα ανοιχτά των νησιών. Καταγγέλλει ότι παραβιάζεται η κυριαρχία της και απειλεί να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υποστηρίζει φυσικά το σύννομο των ενεργειών των βρετανικών εταιρειών επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο.
Αφορμή για τη νέα αντιπαράθεση αποτελεί η αποστολή από τη βρετανική εταιρεία Desire Ρetroleum στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των Φόκλαντ της πλωτής πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου «Φρουρός του Ωκεανού» («Οcean Guardian»).
Η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσα τις εξορύξεις γύρω από τα Φόκλαντ, για πρώτη φορά μετά το 1998, όταν άλλες εταιρείες όπως η Dutch Shell Ρlc. τις σταμάτησαν γιατί δεν βρήκαν όσο πετρέλαιο ήλπιζαν. Αλλες εταιρείες, όπως η ΒΗΡ Βilliton Ltd.,
με έδρα τη Μελβούρνη, και η λονδρέζικη Falkland Οil & Gas Ltd., σχεδιάζουν επίσης να ξεκινήσουν εξορύξεις στην περιοχή.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής διακηρύσσει ότι έχει τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας μεταξύ της ακτογραμμής της και των νησιών Φόκλαντ, κάτι που απορρίπτει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Φόρεϊν Οφις απέρριψε με οργή ανακοινωθέν της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ότι τα πλοία που θα πλέουν από την ηπειρωτική Νότια Αμερική προς τα Φόκλαντ θα χρειάζονται άδεια των Αρχών της χώρας της για να φτάσουν σε αυτά.
Οι Αργεντινοί αποκαλούν τα Φόκλαντ Μαλβίνας. «Η Βρετανία εξουσιάζει αυτά τα κύματα» διακήρυξαν οι βρετανοί υπουργοί υπενθυμίζοντας το 1982. Στις 2 Απριλίου εκείνου του έτους η χούντα που κυβερνούσε τότε την Αργεντινή επιχείρησε να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την οικονομική κρίση και την πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό με την «ανακατάληψη» των νησιών που «κακώς», όπως ισχυριζόταν, βρίσκονταν υπό βρετανική κυριαρχία.
Επειτα από 74 ημέρες πολέμου, στις 14 Ιουνίου 1982, το Λονδίνο αποκατέστησε την κυριαρχία του: η βρετανική σημαία κυμάτιζε και πάλι στην πρωτεύουσα Στάνλεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου