Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Ο λιβανέζος πρωθυπουργός εκφράζει φόβους για την προοπτική πολέμου με το Ισραήλ.


Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν καθημερινές παραβιάσεις του λιβανικού εναέριου χώρου δημιουργώντας μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση, κατήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι στο BBC.
«Μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει ακούμε ένα σωρό απειλές από το Ισραήλ και όχι μόνον απειλές», είπε ο Χαρίρι στη συνέντευξή του. «Γινόμαστε μάρτυρες του τί συμβαίνει στο έδαφος και στον εναέριο χώρο μας και τι συμβαίνει συνεχώς τους δύο τελευταίους μήνες - καθημερινά έχουμε ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη να εισέρχονται στον λιβανικό εναέριο χώρο», πρόσθεσε.
«Είναι κάτι που κλιμακώνεται, κάτι πραγματικά επικίνδυνο», είπε ο Χαρίρι σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του BBC και εξέφρασε τον φόβο για την προοπτική ενός νέου πολέμου με το Ισραήλ.
Την περασμένη εβδομάδα η Συρία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ωθεί τη Μέση Ανατολή σε ένα νέο πόλεμο.
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν απάντησε με τη δήλωση ότι σε περίπτωση νέας σύρραξης η Δαμασκός θα ηττηθεί και ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ θα χάσει την εξουσία. Αργότερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου βεβαίωσε τη Συρία ότι η χώρα του επιθυμεί την ειρήνη.
Το 2006 το Ισραήλ διεξήγαγε έναν πόλεμο 34 ημερών κατά της λιβανικής Χεζμπολάχ. Τον περασμένο Ιανουάριο οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο ανακάλυψαν εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών μηχανισμών κοντά στα ισραηλινά σύνορα και κατηγόρησαν γι' αυτό τη Χεζμπολάχ.
Στη σημερινή συνέντευξή του ο Σάαντ Χαρίρι ξεκαθάρισε ότι ο Λίβανος είναι ενωμένος και η κυβέρνησή του θα σταθεί στο πλευρό της Χεζμπολάχ σε περίπτωση σύρραξης.
«Στοιχηματίζουν, πιστεύω, ότι αν εκδηλωθεί πόλεμος εναντίον μας θα υπάρξει ίσως ένας διχασμός στο Λίβανο. Λοιπόν δεν πρόκειται να υπάρξει διχασμός στο Λίβανο. Θα ορθωθούμε κατά του Ισραήλ. Θα ορθωθούμε στο πλευρό του λαού μας», κατέληξε.

ΠΗΓΗ : BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου