Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΗΠΑ: Διαψεύδουν πρόταση στο Ιράν για ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου


Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέψευσαν ότι υπέβαλαν μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία στο Ιράν νέες προτάσεις για μία ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου και είπαν πως «η πόρτα παραμένει ανοικτή» στην Τεχεράνη, προκειμένου να αποδεχθεί μία πρόταση που έγινε το φθινόπωρο.
«Η πόρτα παραμένει ανοικτή για το Ιράν προκειμένου να αποδεχθεί την πρακτική, δίκαιη και υπεύθυνη πρόταση που διατύπωσε η IAEA το φθινόπωρο, η οποία θα δίνει στο Ιράν τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις ιατρικές ανθρωπιστικές ανάγκες του καθώς και να οικοδομηθεί διεθνής εμπιστοσύνη για τις ιρανικές προθέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Χάμερ.
Την πληροφορία διέψευσε επίσης η Γαλλία, λέγοντας πως η υπάρχουσα συμφωνία είναι η μόνη προσφορά που ισχύει. Επίσης η Ρωσία είπε πως οι χώρες επιβεβαίωσαν απλώς την υποστήριξή τους για μία πρόταση που διατύπωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πέρυσι να σταλεί ένα μεγάλο μέρος του χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν στο εξωτερικό.
Νωρίτερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ILNA μετέδωσε πως ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενέργειας, δήλωσε πως οι προτάσεις ελήφθησαν αφού η Τεχεράνη επέλεξε να επιταχύνει το δικό της εμπλουτισμό ουρανίου, μία απόφαση που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα.
«Το Ιράν θα πρέπει να δεσμευθεί απευθείας με την IAEA. Δεν υπάρχει νέα πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε ο Χάμερ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου