Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ζητούν την παραίτηση του Μπασμπούγ


Στην Τουρκία, οργανώσεις που μάχονται υπέρ της Δημοκρατίας και δεκάδες εν αποστρατεία αξιωματικοί, ζητούν την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ. Αφορμή, η αποκάλυψη ηχογραφημένης συνομιλίας του στρατηγού, στην οποία έμμεσα αποδέχεται την εμπλοκή του στρατού στην απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της σημερινής κυβέρνησης και πρώην προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς.

«Ναι. Εγώ έδωσα την εντολή», φέρεται να λέει ο αρχηγός του Επιτελείου σε ομάδα αξιωματικών στην ηχογραφημένη ομιλία που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, αναφερόμενος στους κατηγορούμενους αξιωματικούς που κρατούνται από τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της ανάκρισης για την απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Με κύριο αίτημα την παραίτηση του Μπασμπούγ, κόμματα αλλά και οργανώσεις προστασίας της Δημοκρατίας οργάνωσαν διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο. Δεκάδες εν αποστρατεία στρατηγοί, φανερά εκνευρισμένοι, ύστερα από τις δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, ζήτησαν μέσω των μέσων ενημέρωσης την παραίτησή του.
«Το Γενικό Επιτελείο προσπαθούσε να φτιάξει μια εικόνα δημοκρατική αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Το καλύτερο που έχει να κάνει τώρα είναι να παραιτηθεί», δήλωσε ο απόστρατος Μουσταφά Χατζιμουσταφάογλου.
Άλλοι αξιωματικοί επισήμαναν ότι ο Μπασμπούγ, άλλα λέει στα μέσα ενημέρωσης και με άλλη γλώσσα μιλάει στα στελέχη του στρατού.
Το Επιτελείο αποδέχτηκε την αυθεντικότητα του ηχογραφημένου μηνύματος του αρχηγού του.
Ο αρχηγός του Επιτελείου έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο αντεγκλήσεων. Οργανώσεις με μεγάλη απήχηση όπως η «70 εκατομμύρια βήματα για την αποτροπή των πραξικοπημάτων» αντέδρασαν στην αποκάλυψη και προανήγγειλαν την οργάνωση μεγάλων συλλαλητηρίων στις 28 Φεβρουαρίου, επέτειο του πραξικοπήματος του 1997, του λεγόμενου και «μεταμοντέρνου». Σπάνια γίνονται εκκλήσεις για την παραίτηση του αρχηγού του Επιτελείου στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου