Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Επιτυχής εκτόξευση του Εντέβορ.


Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Endeavour εκτοξεύθηκε 08/02/2010 τα ξημερώματα από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, κοντά στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, μεταφέροντας έξι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η NASA είχε αναβάλει για πρώτη φορά την εκτόξευση ,εξαιτίας των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή της εκτόξευσης.
Κύριος στόχος αυτής της αποστολής διάρκειας 13 ημερών είναι η μεταφορά και εγκατάσταση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της υπομονάδας Tranquility και του θόλου παρατήρησης Cupola. Μετά την εγκατάστασή τους, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα έχει ολοκληρωθεί κατά 90%.
Η αποστολή του Endeavour αποτελεί μία σημαντική στιγμή για τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αφού και οι δύο υπομονάδες που μεταφέρει κατασκευάσθηκαν στην Ιταλία για τη NASA από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Thales Alenia Space.
Η υπομονάδα Tranquility θα στεγάσει τον πυρήνα των συστημάτων υποστήριξης των ζωτικών λειτουργιών του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Θα διαθέτει επίσης σύστημα εκγύμνασης των αστροναυτών ώστε να διατηρούν την οστική τους πυκνότητα, που πλήττεται από συνθήκες απουσίας βαρύτητας.
Ο θόλος Cupola είναι ένας πύργος παρατήρησης που θα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των ρομπότ που εργάζονται στο εξωτερικό μέρος της πλατφόρμας. Είναι κατασκευασμένος σε σχήμα θόλου, με έξι τραπεζοειδή παράθυρα στα πλάγια και ένα κυκλικό παράθυρο στην κορυφή, περιμέτρου λίγο μικρότερης των 80 εκατοστών, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο παράθυρο που έχει ποτέ κατασκευασθεί για το διάστημα.
Θα τοποθετηθεί κατά τρόπο ώστε να αντικρύζει τη Γη. Η εντυπωσιακή θέα που θα προσφέρει η Cupola είναι πιθανόν να την μεταβάλει σε δημοφιλή θέση για την χαλάρωση των αστροναυτών.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου