Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Πρόταση για απομάκρυνση των πυρηνικών από την Ευρώπη από 5 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ


Πέντε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ (Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία) θα ζητήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα την απομάκρυνση των εναπομενόντων αμερικανικών πυρηνικών όπλων από την Ευρώπη, ανακοίνωσε η βελγική κυβέρνηση.

«Η πρόταση που θα διατυπώσουν η βελγική κυβέρνηση και οι τέσσερις άλλες χώρες τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι να απομακρυνθούν από το ευρωπαϊκό έδαφος τα πυρηνικά όπλα άλλων κρατών μελών του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βέλγου πρωθυπουργού Ιβ Λετέρμ.
«Το θέμα είναι να ξεκινήσει η συζήτηση στους κόλπους του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο Ντομινίκ Ντεέν, αποσαφηνίζοντας δήλωση του Βέλγου πρωθυπουργού ότι «το Βέλγιο υποστηρίζει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και υπερασπίζεται αυτή τη θέση στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ενόψει της διάσκεψης, τον Μάιο στη Νέα Υόρκη, για την αναθεώρηση της συνθήκης που αφορά τη μη διάδοση» των πυρηνικών όπλων.
«Το Βέλγιο θα αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Νορβηγία στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ αυτό το χρόνο» πρόσθεσε.
Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην απομάκρυνση των περίπου 240 ατομικών βομβών αεροπλάνων τις οποίες οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν αποθηκευμένες σε τέσσερις χώρες του ΝΑΤΟ, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Τουρκία, επιβεβαίωσε πηγή προσκείμενη στη βελγική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου