Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Σουδάν: Σύναψη συμφωνίας με τους αντάρτες του Νταρφούρ

Ο Σουδανός πρόεδρος Όμαρ Χάσαν αλ Μπασίρ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του υπέγραψε συμφωνία με την κύρια ανταρτική οργάνωση του Νταρφούρ Κίνημα για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα (JEM), η οποία θα βοηθήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, στον τερματισμό του πολέμου στην περιοχή αυτή του δυτικού Σουδάν.
«Σήμερα υπογράψαμε μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της JEM στην Ντζαμένα», δήλωσε ο Μπασίρ σε ομιλία του στην σουδανική κρατική τηλεόραση, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αυτή θα «φέρει τη γιατρειά στον πόλεμο στο Νταρφούρ».
Ο Σουδανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Η σουδανική κυβέρνηση και η JEM συμφώνησαν στο Τσαντ για κατάπαυση του πυρός και υπέγραψαν συμφωνία που θέτει το πλαίσιο για τη διεξαγωγή άμεσων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε παράλληλα η ανταρτική αυτή οργάνωση.
«Μόλις υπογράψαμε την συμφωνία-πλαίσιο με τη σουδανική κυβέρνηση», δήλωσε τηλεφωνικώς από την Ντζαμένα ο εκπρόσωπος της JEM Άχμεντ Χουσέιν.
Η τελική υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει την Τρίτη στην Ντόχα παρουσία κυρίως του σουδανού προέδρου και του ομολόγου του του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί, ο οποίος διευκόλυνε την προσέγγιση μεταξύ της κυβέρνησης του Χαρτούμ και των ανταρτών.
Από τη σύγκρουση στο Νταρφούρ έχουν χάσει τη ζωή τους 300.000 άνθρωποι από το 2003, σύμφωνα με τον ΟΗΕ -10.000 σύμφωνα με το Χαρτούμ- και έχουν εκτοπιστεί 2,7 εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου