Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά θέλει ο Ερντογάν.


Η Άγκυρα είναι έτοιμη να χρησιμεύσει ως κέντρο ανταλλαγής ιρανικού ουρανίου, δηλώνει ο πρωθυπουργός. Ο Νετανιάχου θα πιέσει τη Μόσχα για κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να χρησιμεύσει ως κέντρο ανταλλαγής ιρανικού ουρανίου, προκειμένου να συμβάλει σε μία διευθέτηση της κρίσης που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έχει ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως κέντρο για την ανταλλαγή ουρανίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Ντόχα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ σεΐχη Χαμάντ Μπεν Γιάσεμ Αλ Θάνι.
«Εάν επιλεγεί η Τουρκία, θα πράξει αυτό που θα της ζητηθεί», πρόσθεσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του καταβάλλει εδώ και μήνες προσπάθειες «για έξοδο από την κρίση» που αφορά τα πυρηνικά του Ιράν.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι η χώρα του «έχει εμπιστοσύνη στην Τουρκία και στην ικανότητά της να παίξει ένα ρόλο στο θέμα αυτό».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στο Ιράν στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην κρίση.
Η επίσκεψη του Ερντογάν στο Κατάρ συμπίπτει με την περιοδεία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στη Ντόχα και το Ριάντ, η οποία μεταβαίνει στην περιοχή σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη των χωρών αυτών στην ιδέα ενίσχυσης των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
Το Ιράν ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι ξεκίνησε την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20%, αψηφώντας τις αντιδράσεις των δυτικών δυνάμεων, οι οποίες υποπτεύονται ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, κάτι που η ίδια αρνείται συστηματικά.
Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, προετοιμάζεται για την επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου αναμένεται να πιέσει τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι χρειάζεται να επιβληθούν επειγόντως στο Ιράν κυρώσεις που θα το «εξουθενώσουν».
«Το Ισραήλ πιστεύει ότι πρέπει να ασκηθεί έντονη πίεση στο Ιράν - πάνω απ' όλα πολύ σοβαρές κυρώσεις, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την υπουργό Εξωτερικών ως «εξουθενωτικές», είπε ο Νετανιάχου μιλώντας στη διάρκεια του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου, πριν αναχωρήσει, αργότερα σήμερα, για τη Μόσχα.
Το Ισραήλ, που θεωρείται ότι διαθέτει το μοναδικό πυρηνικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζει ότι ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα θα αποτελούσε θανάσιμη απειλή για το εβραϊκό κράτος.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου