Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Απόπειρα πραξικοπήματος στο Νίγηρα


Απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκεται σε εξέλιξη στο Νίγηρα και ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας Μαμαντού Τάντζα «δεν βρίσκεται σε καλή θέση», δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας Γάλλος αξιωματούχος που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μία απόπειρα πραξικόπηματος» στον Νίγηρα, είπε ο αξιωματούχος. «Αυτό που μπορώ να πω εκ των προτέρων είναι ότι ο Τάντζα δεν είναι σε καλή θέση», πρόσθεσε.
Τρεις με τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στην Νιαμένι, ανέφεραν προς το Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες. Ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να αναφέρει το όνομά του είπε ότι «προφανώς υπάρχει απόπειρα πραξικοπήματος». Λίγο μετά τις 17:00, ώρα Ελλάδας, έκλεισαν οι κυριότερες αγορές της πόλης, ανέφερε προς το Ρόιτερ αυτόπτης μάρτυρας.
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι πιστεύουν πως οι επιτιθέμενοι ήλθαν έξω από την πόλη με θωρακισμένα οχήματα. Ωστόσο, μέλος του περιβάλλοντος του προέδρου Τάντζα δήλωσε ότι «προς το παρόν όλα είναι εντάξει».
Λίγο νωρίτερα, αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είχε δηλώσει ότι καπνός φαινόταν να αναδύεται από το προεδρικό μέγαρο εν μέσω σφοδρών ανταλλαγών πυρών στην πρωτεύουσα Νιαμέι.
Η πολιτική ένταση ήταν μεγάλη τους τελευταίους μήνες στην χώρα που εξάγει ουράνιο λόγω της επέκτασης των εξουσιών του προέδρου γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένες επικρίσεις και διεθνείς κυρώσεις.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι πυρά αυτομάτων και βαρέων όπλων άρχισαν στις 14:00, ώρα Ελλάδας, και στρατιώτες έχουν αποκλείσει δρόμους, συμπεριλαμβανομένου αυτού που οδηγεί στο προεδρικό μέγαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου