Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μια βάση.


Υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να δουλέψουμε, δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.

Η συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ήταν η πρώτη με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και έγινε μετά από πρόσκληση του κ. Δρούτσα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά για την προώθηση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
«Ήταν ένας πολύ καλός, ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος, στη διάρκεια του οποίου έγινε ανασκόπηση της πορείας της διαδικασίας που διεξάγεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και αποτύπωση της σημερινής κατάστασης», είπε σε χωριστή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, διευκρινίζοντας ότι «συζητήθηκε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το οποίο ετέθη στις σωστές του βάσεις».
Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις επαφές που είχε στα Σκόπια, καθώς και για τις σκέψεις του, ως προς τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος και άκουσε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «με διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως αφοσιωμένη στην επίλυση του προβλήματος με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και των δύο πλευρών, ώστε να μπορέσει να κινηθεί και η ευρωατλαντική διαδικασία», η οποία, όπως πρόσθεσε «θα κινηθεί γρήγορα».
Ως προς τα προς εξέτασιν θέματα, ανέφερε ότι το θέμα της ονομασίας ήταν από την αρχή και παραμένει βασικό, ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν στην πορεία του χρόνου και είναι δευτερεύοντα.
Ο κ. Δελαβέκουρας στην ενημέρωση που έκανε στη συνέχεια στους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους τόνισε, με αφορμή και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Νίμιτς από τα Σκόπια, στις οποίες εξέφρασε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι ο κ. Νίμιτς «έχει αναγνώσει» μια διάθεση να προχωρήσει το θέμα εκ μέρους των Σκοπίων, και που η ελληνική πλευρά θέλει να την δει στην πράξη. «Ελπίζουμε ότι οι ενδείξεις για αλλαγές επί το θετικότερο να μεταφραστούν τελικά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «το θετικό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό».
Αναφερόμενος στην ελληνική στάση είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης «μιλήσαμε για τη διαφορετική λογική με την οποία προσεγγίζουμε το θέμα, την προσπάθεια που κάνουμε να σταλεί θετικό μήνυμα προς την άλλη πλευρά και τη σημασία να βρούμε ανταπόκριση για να προχωρήσουμε».
Ο εκπρόσωπος έκανε ειδικότερη αναφορά στις ελληνικές πρωτοβουλίες, με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίες «έχουν δημιουργήσει θετική δυναμική στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ».
Το ίδιο θετικό μήνυμα, πρόσθεσε, στείλαμε και τον Δεκέμβριο με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, το οποίο συνοψίζεται στο ότι «η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει στη λύση και στην απελευθέρωση της ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ».
Στη συνέχεια, ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου