Στις 25 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες των ανωτάτων διπλωματών Πακιστάν και Ινδίας στο Νέο Δελχί, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο του πακιστανού πρωθυπουργού, Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι.
Η Ινδία διέκοψε την τετραετή ειρηνευτική διαδικασία με το Πακιστάν μετά από την επίθεση στην ινδική πόλη Μουμπάϊ από ένοπλους ισλαμιστές, με έδρα το Πακιστάν, το 2008.
Η Ινδία ζητεί την ανάληψη δράσης κατά των ενόπλων που κατηγορεί ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση πριν από την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αλλά αυτό το μήνα πρότεινε να φιλοξενήσει τη συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο παρά τη μικρή πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με την προσαγωγή των επτά υπόπτων από τις πακιστανικές αρχές.
Οι ΗΠΑ καλούν τις δύο χώρες να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής ειδικά αναφορικά με το Αφγανιστάν, όπου Ινδία και Πακιστάν ασκούν αμφότερες επιρροή.
Ινδοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πρότειναν στο Πακιστάν την έναρξη των συνομιλιών χωρίς χρονικό ορίζοντα και για όλα τα θέματα που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλεια, με έμφαση στην πάταξη της τρομοκρατίας.
Όμως το Πακιστάν πιέζει η επανέναρξη των συνομιλιών να αφορά την πλήρη ειρηνευτική διαδικασία, η οποία επικεντρώνεται στον αποκαλούμενο "σύνθετο διάλογο" καλύπτοντας όλα τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του διαφιλονικούμενου Κασμίρ.
"Η πακιστανική πλευρά πρέπει να θέσει όλα τα σημαντικά θέματα και να μεταφέρει στην Ινδία την αναγκαιότητα για ταχεία επίλυση μέσω την επανέναρξης του σύνθετου διαλόγου", αναφέρει ανακοίνωση του πακιστανικού πρωθυπουργικού γραφείου.
Οι δύο γειτονικές χώρες, αμφότερες πυρηνικές δυνάμεις, έχουν πραγματοποιήσει τρεις πολέμους από την ανεξαρτησία τους, το 1947, δύο εκ των οποίων για το ως επί το πλείστον μουσουλμανικό Κασμίρ, το οποίο και οι δύο διεκδικούν πλήρως, αλλά διοικούν μερικώς.
Σχεδόν κατέφυγαν σε έναν ακόμα πόλεμο το 2002, μετά από επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι κατά του κοινοβουλίου της Ινδίας, το Δεκέμβριο του 2001.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι εξοπλίζει και στέλνει ενόπλους στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ.
Το Πακιστάν το αρνείται και υποστηρίζει ότι απλώς παρέχει πολιτική στήριξη σε αυτό που αποκαλεί απελευθερωτικό κίνημα.
ΠΗΓΗ : Εθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου