Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Eκεχειρία υπέγραψαν οι αντάρτες του Νταρφούρ με την κυβέρνηση του Σουδάν


Συμφωνία εκεχειρίας, με στόχο μία ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία, υπέγραψαν την Τρίτη η κυβέρνηση του Σουδάν και η κύρια ομάδα ανταρτών στο Νταρφούρ μετά τις συνομιλίες στις οποίες διαμεσολάβησε το Κατάρ.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το Χαρτούμ θα προσφέρει κυβερνητικές θέσεις στο Κίνημα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (JEM), την κυριότερη ομάδα ανταρτών στο Νταρφούρ.
Πρόκειται για σημαντικό βήμα στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών, αλλά εκτιμάται ότι η στροφή μπορεί να «πικράνει» τους συμμάχους του Σουδάν στην περιοχή.
Το JEM, το οποίο θα μετατραπεί σε κόμμα σύμφωνα με το Reuters, θα «συμμετέχει στη διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα» όπως αναφέρει η συμφωνία.
Το κείμενο που υπογράφηκε προβλέπει τη σύναψη ευρύτερης συμφωνίας μέχρι τις 15 Μαρτίου, προθεσμία όμως που θεωρείται σχεδόν απίθανο να επιτευχθεί -τη σημασία της οποίας, ως εκ τούτου, υποβάθμισαν οι αντάρτες, λέγοντας ότι η προθεσμία δεν είναι δεσμευτική.
Οι συνομιλίες έγιναν με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ. Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Τανί, δεσμεύτηκε ότι το εμιράτο θα προσφέρει ένα δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση του Σουδάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου