Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Η Μόσχα εμφανίζεται πρόθυμη «να τηρήσει τη συμφωνία της με την Τεχεράνη για την πώληση αντιπυραυλικών συστημάτων S300»,


Η Μόσχα εμφανίζεται πρόθυμη «να τηρήσει τη συμφωνία της με την Τεχεράνη για την πώληση αντιπυραυλικών συστημάτων S300», σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Αμυνας Σερκέι  Ριαμπκόφ την Παρασκευή.
Οι δηλώσεις του υφυπουργού έρχονται δύο ημέρες μετά την αναβολή της παράδοσης των συστημάτων λόγω «προβλημάτων τεχνικής φύσεως». Η Μόσχα είχε αναφέρει ότι επρόκειτο για «τεχνική καθυστέρηση», δεσμευόμενη ότι οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν μόλις τα προβλήματα επιλύονταν.
Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα «ανησυχεί εξαιρετικά» από την αποτυχία του Ιράν να αποδείξει πως το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικής φύσης. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η Τεχεράνη αρνείται να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ» συμπλήρωσε ο Σ.Λαβρόφ.
Οι χώρες της Δύσης και το Ισραήλ ζητούν εδώ και μήνες από τη Ρωσία να αγνοήσει τη συμφωνία της με το Ιράν και να μην παραδώσει τα αμυντικά συστήματα στην Τεχεράνη.
Η Μόσχα προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει τη σημασία του ζητήματος, λέγοντας πως είναι «λάθος να μετατρέπεται η παράδοση των συστημάτων σε μείζον πρόβλημα». Το θέμα της παράδοσης, όπως αναφέρει το Reuters, είναι ευαίσθητο για το Ισραήλ, το οποίο ανησυχεί πως με τα αντιπυραυλικά συστήματα η Τεχεράνη θα μπορεί να προστατεύσει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις από αεροπορικές επιθέσεις.
Στις ίδιες δηλώσεις του, ο Σ.Ριαμπκόφ ανέφερε ότι η Μόσχα αντιτίθεται σε κυρώσεις που «παραλύουν το Ιράν», χαρακτηρίζοντάς τις απαράδεκτες. «Οι κυρώσεις πρέπει να αποσκοπούν στην ενίσχυση της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων» συμπλήρωσε ο Ρώσος υφυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου