Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Φθάνει σήμερα στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς για συνομιλίες αύριο με την ελληνική κυβέρνηση


Στην Αθήνα φτάνει σήμερα, Πέμπτη, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Νίμιτς ξεκαθάρισε, από τα Σκόπια όπου βρέθηκε, ότι δεν κομίζει νέα πρόταση, αλλά έχει «κάποιες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία».
Στη διάρκεια της παραμονής του στα Σκόπια, ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
«Δεν κομίζω πρόταση, διότι πρέπει να συζητήσω στις πρωτεύουσες των δύο χωρών και να δούμε πού βρισκόμαστε. Έχω κάποιες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία» δήλωσε ο κ. Νίμιτς πριν την έναρξη των συναντήσεών του στα Σκόπια.
«Η διεθνής κοινότητα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος το οποίο δεν περιορίζεται στην περιφερειακή και διμερή του διάσταση, αλλά έχει πολλές πτυχές και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να επιτύχουμε» υποστήριξε ο κ. Νίμιτς, υπογραμμίζοντας: «Νομίζω ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φθάσουν σε μία λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν γίνεται λόγος για νέες ιδέες, θέλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και εξετάζεται αρκετά χρόνια. Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια μαγική κίνηση με την οποία θα επιλυθεί αυτομάτως το ζήτημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βαρύτητα του προβλήματος και να το επιλύσουμε. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής δράσης από τις δύο πλευρές».
«Περιμένουμε να ακούσουμε πώς είδε ο κ Νίμιτς τα πράγματα κατά την επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ, ελπίζουμε ότι θα δούμε έναν πιο εποικοδομητικό πρωθυπουργό (Γκρούεφσκι) και ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε σε μια λύση στο θέμα της ονομασίας, ώστε να απελευθερωθεί η ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής χώρας και η Ελλάδα να παίξει τον ρόλο ενός φίλου, ο οποίος θα τη βοηθήσει να προχωρήσει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ερωτηθείς για την επίσκεψη του μεσολαβητή.
Ο κ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης, και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προσωπικά, «να δημιουργήσουμε καλύτερο κλίμα, αλλά δεν συναντάμε πάντα την ανταπόκριση που θα θέλαμε». «Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αρνείται να διαπραγματευτεί. Έχει χρησιμοποιήσει διάφορες δικαιολογίες, αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί το θέμα της ταυτότητας», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο κ. Γκρούεφσκι επιλέγει τη μη λύση, την αδράνεια, τη στασιμότητα, επιλέγει να ορθώνει εμπόδια στην προσπάθεια που κάνουμε να φτάσουμε σε λύση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο ίδιος ο κ. Νίμιτς, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στα Σκόπια, και ιδιαίτερα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, τόνισε ότι το βασικό αντικείμενο της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι το θέμα του ονόματος.
«Από τη δική μου οπτική γωνία, το κύριο ζήτημα των συνομιλιών είναι το όνομα της χώρας, όπως αυτό αναφέρεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στην Ενδιάμεση Συμφωνία. Όλα τα άλλα ζητήματα, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι, μπορούν να θεωρηθούν ως δευτερεύοντα», δήλωσε ο κ. Νίμιτς.
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επανέλαβε ότι, τα δύο μέρη (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) έχουν διαφορετικές θέσεις για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε πως χρειάζονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.
«Ελπίζω ότι, βάσει των συνομιλιών στα Σκόπια και την Αθήνα, θα μπορέσουμε να εντατικοποιήσουμε τη διαδικασία, η οποία είχε επιβραδυνθεί κατά τους τελευταίους μήνες και να δούμε, εάν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, το οποίο βρίσκεται στη διεθνή ατζέντα επί πάρα πολύ μακρά περίοδο», είπε ο κ. Νίμιτς.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Νίμιτς θα έχει συναντήσεις το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου