Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Απορρίπτει συστάσεις της ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά η Συρία


Η Συρία απέρριψε τη σύσταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επιτρέψει την άνευ περιορισμών πρόσβαση των επιθεωρητών της υπηρεσίας του ΟΗΕ σε εγκαταστάσεις της, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της ΙΑΕΑ ότι μπορεί να υπήρχε μυστική πυρηνική δραστηριότητα σε εγκατάστασή της, η οποία βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ.
Η ΙΑΕΑ σημειώνει σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη ότι τα μόρια ουρανίου που βρέθηκαν σε συριακή εγκατάσταση που βομβαρδίστηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το 2007 υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπήρχε μυστική πυρηνική δραστηριότητα στο εργοστάσιο αυτό.
Στην ίδια έκθεση, η υπηρεσία του ΟΗΕ ζητεί εξάλλου από τη Συρία να υιοθετήσει το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο της ΙΑΕΑ, το οποίο επιτρέπει τις άνευ περιορισμών επιθεωρήσεις όχι μόνον στις εγκαταστάσεις που έχουν δηλωθεί ως πυρηνικές, αλλά και πέραν αυτών, για να ελεγχθεί αν υπάρχει μυστική πυρηνική δραστηριότητα.
«Είμαστε προσηλωμένοι στη συμφωνία μη διάδοσης (των πυρηνικών όπλων) μεταξύ της υπηρεσίας και της Συρίας και επιτρέπουμε στους επιθεωρητές να έρχονται βάσει αυτής της συμφωνίας», δήλωσε ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ.
«Δεν θα επιτρέψουμε τίποτε πέραν της συμφωνίας αυτής επειδή η Συρία δεν έχει στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Συρία δεν είναι υποχρεωμένη να ανοίξει τις άλλες εγκαταστάσεις της στους επιθεωρητές», προσέθεσε ο Μουάλεμ.
Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δεν σχολίασε εξάλλου τα πορίσματα της πρόσφατης αυτής έκθεσης της ΙΑΕΑ, αλλά επανέλαβε τη θέση της Συρίας, η οποία είναι ότι οι πυρηνικές της δραστηριότητες έχουν μόνον ειρηνικούς σκοπούς και κατά κύριο λόγο ιατρικούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου