Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ψάχνουν πετρέλαιο για τους αγωγούς


ΜΟΣΧΑ, Ν έα εποχή στη «στρατηγική» συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδος «άνοιξαν» οι συνομιλίες των πρωθυπουργών των δύο χωρών στη Μόσχα. Στη συνέχεια των «όσων καλών» συμφωνιών που οι δύο χώρες συνήψαν στο παρελθόν, η συνεργασία τους, δήλωσε ο κ. Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβεβαίωσε ευθύς αμέσως ο κ. Γ.Παπανδρέου, θα επεκταθεί σε ευρύ φάσμα που καλύπτει την οικονομία, τον ενεργειακό χώρο- ο έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της διασφάλισης των απαιτούμενων ποσοτήτων πετρελαίου για να καταστεί το έργο του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης βιώσιμο-, τη βιομηχανική τεχνολογία και, βεβαίως, προεκτείνεται στη συνεργασία στον διεθνή πολιτικό και αμυντικό χώρο.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι δύο πρωθυπουργοί μετά τις διευρυμένες συνομιλίες τους ο κ. Πούτιν είχε την ευκαιρία να σημειώσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που δοκιμάζουν οι δύο χώρες, μιας κρίσης την οποία «δεν προκάλεσε η Ρωσία, ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη,αλλά η χώρα πέραν του Ατλαντικού» και να αναφερθεί συναισθηματικά στο μεγάλο ενδιαφέρον των Ρώσων για την Ολυμπιακή Ιδέα, την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν το 2014, όταν η Ρωσία θα οργανώνει στο Σότσι τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και η Ελλάδα θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ, να είναι έτος ελληνορωσικής φιλίας. Υπό αυτό το πνεύμα και με στόχο την ευρύτατη ανάπτυξη της πολιτιστικής συνεργασίας υπεγράφη διμερής συμφωνία.
Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών έγινε στο κτίριο των επισήμων και το κλίμα ήταν «απολύτως φιλικό» κατά δήλωση ρώσου εκπροσώπου. Προηγουμένως ο κ. Παπανδρέου είχε 20λεπτη συνομιλία με τον πρόεδρο κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη Ρωσία «αναπόσπαστο μέλος της ευρωπαϊκής ασφαλείας», απαντώντας εμμέσως στην αναφορά του κ. Πούτιν για την ανάγκη «νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφαλείας». Συζήτηση έγινε επίσης και για το πρόγραμμα της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας και προετοιμάστηκε το έδαφος για την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου στη Μόσχα τον Μάρτιο.
Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε να αντιμετωπίσει ένα κλίμα πολύ επιφυλακτικό. Η πολύμηνη απραξία στην υλοποίηση συμφωνιών και δεσμεύσεων της κυβέρνησης Καραμανλή, κάποιες άκαιρες και άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για ορισμένες από αυτές τις διμερείς συμφωνίες και οι ύποπτες φημολογίες για τα (δήθεν) αντιρωσικά αισθήματα του κ. Παπανδρέου είχαν «παγώσει» το ενδιαφέρον της «Ρωσίας του Πούτιν» για την Ελλάδα. Ο έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται ότι ανέτρεψε αυτήν την ψυχρότητα της ρωσικής ηγεσίας, αν κρίνει κανείς από την προσοχή που έδωσε στην επίσκεψη του κ. Παπανδρέου και στα αποτελέσματα των συνομιλιών του στη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου