Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Η πώληση Μιστράλ στη Μόσχα ταράζει τα νερά στο ΝΑΤΟ.

Η πώληση Μιστράλ στη Μόσχα ταράζει τα νερά στο ΝΑΤΟ



Η Γαλλία δίνει με 550 εκατομμύρια ευρώ το αμφίβιο υψηλής τεχολογίας πολεμικό πλοίο
ΠΑΡΙΣΙ Αντιδράσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει η συμφωνία της Γαλλίας να πουλήσει στη Ρωσία ένα προηγμένης τεχνολογίας αμφίβιο πολεμικό πλοίο τύπου Μιστράλ αντί 550 εκατ. ευρώ. Το Παρίσι μάλιστα δεν αποκλείει και την ικανοποίηση αιτήματος της Μόσχας για αγορά άλλων τριών πλοίων. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συμφωνία πώλησης όπλων μεταξύ ενός κράτουςμέλους του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ενέκρινε την πώληση του Μιστράλ, ύστερα από μήνες συζητήσεων, όπως δήλωσε ο Ζακ ντε Λαζιζί, επικεφαλής Διεθνούς Ανάπτυξης της υπηρεσίας γαλλικών όπλων, DGΑ, προσθέτοντας ότι η απόφαση για την πώληση άλλων τριών τέτοιων πλοίων στη Ρωσία θα ληφθεί εντός των ερχόμενων εβδομάδων.
Η αγορά του Μιστράλ έχει μεγάλη συμβολική αξία για τη Ρωσία, η οποία επιδιώκει να εκσυγχρονίσει το γηρασμένο της ναυτικό, προβάλλοντας την ισχύ της στο εξωτερικό με πιο αποτελεσματικό και εντυπωσιακό τρόπο.
Η συμφωνία έχει θορυβήσει τις γειτονικές χώρες της Ρωσίας, πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, στις οποίες ξυπνάει τις αλγεινές μνήμες του πολέμου με τη Γεωργία το 2008. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η δράση που ανέπτυξαν τα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια εκείνου του πολέμου μέσα σε 26 ώρες, με το Μistral θα ολοκληρωνόταν σε 40 λεπτά.
Το Μιστράλ έχει μήκος 300 μέτρα. Μπορεί να μεταφέρει ως και 16 ελικόπτερα βαρέος τύπου, 900 στρατιώτες, 60 τεθωρακισμένα οχήματα, δύο χόβερκραφτ ή τέσσερα μηχανοκίνητα σκάφη για την αποβίβαση στην ξηρά στρατιωτών και οχημάτων. Το γαλλικό Ναυτικό διαθέτει ήδη δύο τέτοια πλοία, ενώ η κρατική εταιρεία ναυπήγησης DCΝS κατασκευάζει ένα τρίτο.
« Επιθυμούμε να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τη Ρωσία... Δεν μπορούμε να έχουμε διγλωσσία, από τη μια να λέμε πως είμαστε εταίροι και από την άλλη να μιλάμε για τις σχέσεις με τη Ρωσία σαν να βρισκόμαστε πριν από το 1991. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν ακόμη δυσάρεστα κατάλοιπα σε ορισμένες χώρες της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά η Γαλλία επιθυμεί νέες σχέσεις» τόνισε ο γάλλος υπουργός Αμυνας Ερβέ Μορέν.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Foreign Ρolicy», αμερικανοί γερουσιαστέςεξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τη σχεδιαζόμενη πώληση του πλοίου με επιστολή τους στον πρεσβευτή της Γαλλίαςστην Ουάσιγκτον.
ΠΗΓΗ : ΤΟ ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου