Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Την παρέμβαση του ΟΗΕ ζητά η Αργεντινή για τις βρετανικές έρευνες στα Φώκλαντς


Τη μεσολάβηση του ΓΓ του ΟΗΕ ζητά η κυβέρνηση της Αργεντινής, προκειμένου να σταματήσουν οι «μονομερείς ενέργειες» των Βρετανών ανοικτά των Νησιών Φώκλαντς (Μαλβίνας) για την αξιοποίηση τυχόν κοιτασμάτων πετρελαίου.
Τα Νησιά αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Αργεντινής και Βρετανίας από το 1833, ενώ το 1982 οι δύο χώρες θρήνησαν 900 νεκρούς σε έναν πόλεμο που κράτησε λιγότερο από δύο μήνες.
Ο Αργεντινός υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Ταϊάνα συναντήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Γκι-μουν από τον οποίο ζήτησε να παρέμβει, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες από πλευράς Βρετανίας.
Επίσης, κάλεσε το Λονδίνο σε διαπραγματεύσεις για το μέλλον των Νησιών, όπως άλλωστε ορίζεται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ο Νοτιοκορεάτης Γενικός Γραμματέας δεσμεύθηκε να εξετάσει το θέμα.
Ο Ταϊάνα εξήγησε στον Μπαν Γκι-μουν ότι οι έρευνες των βρετανικών σκαφών ανοικτά των Νήσων γίνονται για Μη Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ζήτημα που ανησυχεί τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Λίγες μέρες νωρίτερα, η Αργεντινή είχε εξασφαλίσει την ομόφωνη στήριξη των χωρών της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής στη Σύνοδο που έγινε στο Μεξικό.
Η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες, εμφανώς ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της Συνόδου, εξήγησε ότι η Αργεντινή θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «στο πλαίσιο των κανόνων διεθνούς δικαίου» για να υπερασπιστεί τα δίκαιά της.
Κατά την επιστροφή του στο Μπουένος Αϊρες, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι μετά τη συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και την ομόφωνη στήριξη της Συνόδου στο Μεξικό, «έχει γίνει πλέον σαφές ότι εμείς είμαστε τα θύματα σε αυτή την υπόθεση».
Οι έρευνες ανοικτά των Νησιών γίνονται από εταιρείες πετρελαίου χωρίς την οικονομική συνεισφορά της βρετανικής κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν υποστήριξε ότι οι έρευνες είναι απολύτως σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τους κατοίκους των Νησιών» τόνισε, αποκλείοντας πάντως την περίπτωση αποστολής ναυτικής δύναμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου