Geopolitical Research Institute.-Border Security/illegal immigration

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Κίνα εναντίον Ινδίας.


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

Η Κίνα ήταν η πρώτη που «ανακάλυψε» την Αφρική, μέσω της στήριξης που το κομμουνιστικό καθεστώς υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ πρόσφερε στα αριστερά εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των αφρικανικών κρατών από τον αποικιοκρατικό ζυγό, τη δεκαετία του '60. Η ανταμοιβή για τους Κινέζους ήταν ανεκτίμητης αξίας, καθώς η χώρα τους εξελέγη μόνιμο κράτος - μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 1971, χάρη στις ψήφους των αφρικανικών χωρών. Τώρα, η Ινδία επιδιώκει το ίδιο, δηλαδή τη στήριξη των αφρικανικών χωρών στη διεκδίκησή της για μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά η Κίνα αντιδρά, διότι ανησυχεί ότι θα έχει στα σύνορά της μια άλλη μεγάλη δύναμη που ίσως αποτελέσει την πιο σημαντική αντίπαλό της στο μέλλον, στην περίπτωση που γίνει η επόμενη υπερδύναμη του πλανήτη.

Οι σύγχρονοι «χρυσοθήρες» των δύο χωρών συγκρούονται για κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, για λιμάνια, και η κατάσταση επιδεινώνεται όσο η οικονομία τους αναπτύσσεται. Το 16% και το 10% του πετρελαίου που καταναλώθηκε στην Κίνα και στην Ινδία το 2008 προερχόταν από την Ανγκόλα και από τη Νιγηρία αντίστοιχα. Προς το παρόν, η μάχη φαίνεται ότι κερδίζεται από την Κίνα διότι διαθέτει πιο βαθιά... τσέπη.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς», όταν η Ινδία εκδήλωσε ενδιαφέρον για επενδύσεις στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ανγκόλα, την υπ' αριθμόν ένα χώρα σε παραγωγή μαύρου χρυσού στην Αφρική, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε περιθώριο για επενδύσεις στην αγορά της λόγω της κινεζικής διείσδυσης. Η Κίνα είχε δανείσει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ανγκόλα, με αντάλλαγμα να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματά της, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, η Κίνα υποσχέθηκε ότι θα δανείσει με πολύ χαμηλό τόκο επτά δισεκατομμύρια ευρώ στις αφρικανικές χώρες. Ωστόσο, οι Ινδοί βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τους Κινέζους, στον αγώνα δρόμου για τον πλούτο που υπάρχει στο υπέδαφος της Αφρικής, καθώς υποσχέθηκαν να δανείσουν περίπου πέντε εκατομμύρια δολάρια και πρόσφεραν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στα αφρικανικά κράτη στη Σύνοδο Κορυφής Ινδίας - Αφρικής το 2008.


Ανταγωνισμός στην Ασία

Ο οικονομικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο χώρες δεν περιορίζεται στην Αφρική. Η Ινδία απέκτησε αεροπορική βάση και εγκαθιστά σύστημα ραντάρ στα νησιά Μαλδίβες με σκοπό να εποπτεύει τα κινεζικά πλοία στον Ινδικό Ωκεανό. Η κίνηση αποφασίστηκε έπειτα από την κατασκευή ενός τεράστιου λιμανιού στη Σρι Λάνκα από κινεζική εταιρία. Οι Κινέζοι, επίσης, κατασκευάζουν λιμάνια στο Πακιστάν και τη Μιανμάρ.
Ακόμη, οι δύο χώρες ανταγωνίζονται για πολιτική επιρροή στο Νεπάλ, όπου τα δεδομένα άλλαξαν υπέρ της Κίνας μετά την πτώση της εξουσίας και την άνοδο των μαοϊκών ανταρτών στην εξουσία. Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν το 1959, όταν η Ινδία πρόσφερε καταφύγιο στο θρησκευτικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, και το 1962, όταν κινεζικά στρατεύματα κατέλαβαν προσωρινά το ινδικό κρατίδιο Αρουνατσάλ Πραντές. Η τελευταία φορά που επήλθε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών ήταν το 2008, όταν η Κίνα διαμαρτυρήθηκε για τη συμφωνία ΗΠΑ και Ινδίας στο στρατιωτικό τομέα. Η συμφωνία επέτρεψε στην Ινδία να αγοράσει πυρηνικό υλικό και εξοπλισμούς από τις ΗΠΑ και να πραγματοποιούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

ΠΗΓΗ:agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου